Gör aldrig en "vaginal cleanse"!

För några månader sedan, när jag letade efter lämpliga hashtags till mina Instagramposter, så snubblade jag över begreppet "yoni pearls". När jag klickade in på denna hash så möttes jag av bild efter bild av slemmiga, blodiga avslagsbilder och undrade vad fan jag råkat hitta?!

Det visade sig att yoni pearls är en slags örtpåsar du stoppar upp i vaginan och livmodern (!?) och efter någon dag drar du ut dem igen och efter det ska "slaggprodukterna" komma ut i form av flytningar eller avslag. Det ska finnas olika paket av påsar som är bra för olika saker. Allt ifrån barnlöshet, endometrios och förslappad vagina och det finns fiffiga små månadspaket för bara 750-1000:- som löser aaaalla dina problem! Jag höll på att trilla av stolen när jag omedelbart insåg att detta är fullkomligt vansinne!

Örtpåsarna innehåller olika örter och växtdelar som jordstam (av ospecificerad art men det kan vara alltifrån ingefära och potatis till gräset kvickrot), osthol vanligtvis från Snöpersilja (som kan ha som bieffekter: illamående, kräkningar, spasticitet, kramper eller andningssvårigheter) och borneol (som är en terpen som ofta återfinns i eteriska oljor), Hjärtstilla (som traditionellt används mot hjärtklappning) och Kvanne (som innehåller hudirriterande ämnen och furokumarinförening som kan skada huden i solljus).

Dessa örter och växtdelar ska alltså "rengöra" slemhinnorna inne i kroppen och hjälpa mot allt från barnlöshet, slapp vagina, endometrios, svamp, parasiter (ja, den fattar till och med jag då flera av örterna ovan används i naturliga insektsmedel), klimakteriebesvär som värmevallningar, oregelbundna menstruationer, vaginal bakterios, bryta ner toxiner, ta bort emotionell stress som på något magiskt vis tydligen kan fastna i livmodern (!) osv osv. You name it, it cures it. Typ...

Det finns inga vetenskapliga studier på vad dessa örter och växtdelar har för effekt på slemhinnorna som finns i vulvan, vaginan och livmodern men det säger sig själv att om du stoppar upp ämnen i vulvan som är frätande, eteriska, UV-känsliga och starka så kommer vaginan reagera på ett eller annat sätt. Och förlåt, men VILKA toxiner finns i en vagina? Som inte ska finnas där?

Gynekologer som får nys om dessa behandlingar varnar för TSS (toxic shock syndrome) men också för att risken att drabbas av infektioner, svamp och andra skador. De starka örterna kan utplåna den friska bakteriefloran (som ska finnas där) och på så sätt ta bort vaginans naturliga försvar för en tid. Att det kommer ut tjocka, blodiga slamsor av slemhinna beror på att de starka örterna DÖDAR slemhinnan och vaginan stöter bort det yttersta lagret.

Jag förnekar inte att örterna ovan kan ha vissa välgörande effekter, men hur du intar örterna är helt avgörande för dessa eventuellt gynnsamma påverkningar. På samma sätt som du inte kan äta balsam och hoppas på att ditt hår ska vara silkeslent resten av veckan kan du inte ta en ört som har vissa effekter när du äter dem, smeta dem på huden eller stoppa upp den i vaginan och hoppas uppnå samma effekt.

Och nu till själva slutsatsen:
Vulvan, vaginan och livmodern är självrengörande organ. Du kan behöva vaska av utsidan då och då med lite vatten men i övrigt så sköter det sig själv. Det finns inget smutsigt som behöver rengöras, cleansas eller detoxas. Dessutom kan inte en sån här vidrig liten örtpåse komma in i livmodern då den hålls stängd med en väldigt kraftig ringmuskel (livmodertappen). Slemhinnorna avsöndrar flytningar fulla med mjölksyrebakterier som dödar ovälkomna gäster, läker skador och skyddar mot skav. Tar du bort denna bakterieflora riskerar du inte bara din komfort utan också att kullkasta ett system som arbetar för fullt för att hålla dig frisk och fuktig. Och i de fall det inte fungerar så bör du inte ta till metoder som riskerar att skada kroppens försvar ännu mer utan vända dig till din gynekolog!

 

Summary:
Yoni pearls is a harmful product that has been around for a coupple of years now. It's sold under the pretence that it can cure infertility, endometriosis, a flacid vagina, bacterial infections, yeast infections, however it cannot cure any of these conditions. It's a bogus product containing strong and possibly harmful herbs and plant parts that may kill your naturally occurring bacteria that is allready producing the lactic acid needed to keep your vagina and vulva clean and healthy. If you have issues, turn to your gynaecologist, not your herbalist!

Anja LanneComment