Har du hört talas om 'labiaplasty'?

Sedan ungefär 1970-talets början har ingrepp gjorts för att förändra utseende och funktion på vulvor i 'Västvärlden'. Allt började i USA med en läkares bok "The Surgery of Love" eller "Kärlekskirurgi". Läkaren, James Burt (en man såklart), hävdade att kvinnans vulva var strukturellt otillräcklig för att njuta av sex. Ja, om du tänker på sex som mest ser till mannens behov av in-och-ut-repetera så kan jag förstå varför han tänkte så. Det var doktor James Burt som började med reduktionsplastik av de inre blygdläpparna och av klitoriskappan. Med mina feministiska och ganska cyniska glasögon drar jag slutsatsen att blygdläppar av större storlek var i vägen när kvinnan inte var tillräckligt våt och att en mindre klitoriskappa innebär en känsligare klitoris och att mannen (förutsatt heterosex då) inte behöver anstränga sig lika mycket på kvinnans njutning.

Om mina slutsatser stämmer, det vet jag inte. Jag vet att det är en gravt förenklad version av sanningen och att det förmodligen ligger mycket annat bakom men om vi ser till historien så har kvinnans sexualitet knappt varit erkänd över huvud taget och när den har nämnts så har den varit fel, skamlig, äcklig osv. Freud hävdade att klitorisstimulans var något en flicka växte ifrån när hon blev vuxen och att hon då skulle vara tillfredsställd genom enbart penetrationen. Om en kvinna fortfarande behövde klitorisstimuli eller onanerade så var det hon som var omogen, otillräckligt utvecklad eller sjuk. Idag vet vi att penetrationssex är långt ifrån tillräckligt för de flesta kvinnor, men gamla föreställningar lever kvar och porren har naturligtvis en stor del i att upprätthålla denna idé, men mer om det en annan gång. Nu tillbaka till fittoperationerna.

I Sverige utförs inte speciellt många plastikoperationer på vulvor om året och de som görs är oftast medicinskt grundade. Det kan handla om blygdläppar som skaver vid tajta kläder eller bara vid trosanvändning. Torrhet,sprickbildning och svampinfektioner som följd av det är naturligtvis en plåga och självklart behöver dessa personer få hjälp av vården och tas på allvar.

Något jag har otroligt svårt att acceptera dock är att kvinnor (främst) känner sig pressade att förändra sin vulva på grund av skam över hur den ser ut. De fittor vi ser (oftast i porren) har små eller inga inre blygdläppar. Få kvinnor ser ut så i vuxen ålder. Barn ser ut så, vilket ger det hela en ganska störd vinkling. Små barn med snippa har inte stora inre blygdläppar. Dessa växer till under puberteten tillsammans med bröst och andra vuxna former. Det förekommer en illa dold infantilisering av kvinnliga porrskådisar och resultatet är ett ideal som är svårt att nå utan kirurgi.

Jag belastar eller skuldbelägger aldrig kvinnor som faller offer för den här typen av trender eller sociala stigma, det är inte deras fel att samhället talar om för dem att det är något fel på deras naturliga kroppar och det är inte kvinnors uppgift att stå emot dessa påtryckningar. Det jag blir arg över är att vi tycks vara handfallna i vårt arbete att hindra dessa skadliga påtryckningar. Hur stoppar vi trender som gör att människor lägger sig på operationsbordet för att något på deras kropp 'ser fel ut'? Oavsett om det fungerar alldeles utmärkt som det är?

Jag hoppas att det inte kommer bli här, som det är på vissa platser i USA där de på en del kliniker utför flera vaginala plastikoperationer per dag och kallar det för 'rejuvination' eller föryngring av vaginan. Till vad? Pree-teen?! Något jag ser som en stor hjälp för att det inte ska bli så är att vi faktiskt har en sexualutbildning i Sverige. Vi har ungdomsmottagningar som är betydligt mer tillgängliga för våra ungdomar än för de tonåringar som bor i USA. I Sverige är det inte så vanligt att ungdomar tror på myter om att kvinnors vaginor och vulvor blir mer och mer uttänjda för varje sexuell partner vi haft tills vi förvandlas till Dumbo där nere. Vi pratar om sex på ett annat sätt och feluppfattningar och myter lever inte kvar hos oss som de gör på andra platser i världen.

Hade jag svaret på hur vi ska kunna hindra skadliga tendenser som dessa skulle jag nog vara rik, men ett självklart steg är att vi behöver prata om vulvor. Pratar vi om vulvors utseende och funktion på ett oladdat sätt, och framför allt ett oskammande sätt, så att vi bidrar till att bibehålla förståelsen för att kroppen är ok som den är. Det gäller naturligtvis alla områden, även kroppspositivism i stort, men nu pratar vi den lilla detaljen vulvan. Vi som orkar och har kapacitet för att föra den här kampen måste göra det öppet.

Det är därför mina smycken, som exempel, ser ut som de gör. Jag får ibland frågan 'Varför representeras bara vulvor med stora blygdläppar av dig?'
Svaret på det är egentligen ganska enkelt: För att de är de enda som representeras ute i samhället redan. Jag är ledsen att jag inte alltid kan representera alla. Ibland gör jag smycken med väldigt små eller obefintliga blygdläppar, men jag känner faktiskt att jag har lite av en plikt att representera de som inte får synas annars. Det är ju faktiskt en stor del av anledningen till att jag gav mig in i den här branchen från början. Vi behöver vara informativa, vi behöver vara högljudda och vi behöver vara orädda!

Disclaimer: Kvinnlig omskärelse är inte samma sak som labiaplastik, men jag kommer skriva mer om det en annan gång.

 

Summary: Labiaplasty was invented in the 1970s by an American doctor named James Burt, who later lost his medical licence. As a man, off course, he thought that the vagina was 'structurally inadequate for intercourse' and so he went on to invent the clitoral hood reduction and the vaginoplasty to reduce the vaginal size. But he was far from the first to find the female reproductive organ and female sexuality lacking. Freud famously claimed that a grown woman should be fully satisfied with regular penetrative intercourse and that female masturbation and the need for clitoral stimuli was immature, sick and wrong. Misconceptions like those linger on til today and now porn is the primary source of sexual education for many young teenagers (and grownups) today. To stop misconceptions, stigmas and societal pressure for (mostly) women to change their bodies for aesthetic reasons rather then medical we need to be more outspoken about female sexuality, about how bodies look and function and stop the sexual taboo and the silence. We need to be informative, we need to be loud and we need to be unafraid to speak!

Disclaimer: Labiaplasty is not the same as female genital mutilation, but I will write about that soon too.

Anja LanneComment